Werking van het oog

Hoe werkt het oog?

De werking van het oog is vergelijkbaar met een fotocamera. Beide projecteren lichtstralen via een lens en een diafragma op een lichtgevoelige plaat.

Bij een oog reist het licht via het hoornvlies, de pupil en de ooglens naar het netvlies. Het hoornvlies en de ooglens breken en bundelen de lichtstralen daarbij tot een brandpunt.

 

Zo zorgen ze – net als de lenzen van een camera – voor de scherpstelling. De pupil laat – zoals een diafragma in een camera – precies genoeg licht binnenkomen. Het netvlies is te vergelijken met de lichtgevoelige film.

Komen de lichtstralen precies in een brandpunt op het netvlies samen? Dan ziet het oog scherp. Een bril of contactlens is in dat geval niet nodig.

Onscherp zien

Ruim de helft van de bevolking heeft een bril of contactlenzen nodig om scherp te zien. Deze mensen hebben een brekingsafwijking, zoals bijziendheid, verziendheid, astigmatisme (cilinderafwijking) of ouderdomsverziendheid. Hun hoornvlies en lens zijn niet in staat beelden zuiver op het netvlies te projecteren. Het gevolg is een onscherp beeld. Op dezelfde manier wordt een foto wazig als de lens van de camera niet goed is ingesteld.

Bijziendheid

Als u bijziend bent, ziet u dichtbij scherp, maar veraf wazig. De lichtstralen komen in een brandpunt vóór het netvlies samen. U heeft dan min-glazen nodig. Deze zorgen ervoor dat het brandpunt iets verder komt te liggen, op uw netvlies.

Verziendheid

Bij verziendheid ziet u zowel dichtbij als in de verte wazig. De lichtstralen komen in een brandpunt achter het netvlies samen. Een bril of contactlens met een plus-sterkte zorgt ervoor dat het brandpunt naar voren opschuift, op het netvlies.

Cilinderafwijking

Sommige mensen hebben (ook) een cilinderafwijking. Of met een ander woord: astigmatisme. Hierbij breekt het hoornvlies het licht niet in alle richtingen hetzelfde. Het gevolg is dat u constant (nabij en veraf) onscherp ziet. De oorzaak zit in de vorm van het hoornvlies. Dat heeft niet de kromming van een voetbal, maar van een rugbybal.

Ouderdomsverziendheid

Naarmate we ouder worden, gaat de werking van het oog achteruit. Het kan steeds minder goed de dingen die dichtbij zijn, scherp projecteren. We spreken dan van ouderdomsverziendheid of presbyopie. De oorzaak zit in de ooglens. Deze wordt in de loop der jaren namelijk steeds stugger en minder vervormbaar. Scherpstellen lukt dan niet meer goed. Vanaf een jaar of 45 hebben mensen daarom een leesbril nodig om op korte afstand scherp te kunnen zien. Oogkliniek Heuvelrug biedt een aantal leesbriloplossingen.

Maak een afspraak
Bel 030 744 03 90 Plan een intake