Vlekken en flitsen zijn een regelmatig voorkomend verschijnsel. Wat is de oorzaak en wanneer trekt u aan de bel? We zetten het graag voor u uiteen.

Vlekken

Vlekken komen door vertroebelingen in het glasvocht. Deze werpen een schaduw op het netvlies. Als gevolg daarvan kunt u puntjes, cirkels of spinnenwebben waarnemen. Ook wel mouches volantes (vliegende muggen) genoemd. U ziet deze vertroebelingen vooral als u naar een witte muur of een heldere hemel kijkt. Als u met uw ogen beweegt, bewegen de mouches mee. Soms bewegen ze zelfs nog na. Glasvocht bestaat uit een gelei-achtige substantie. Normaal gesproken laat het lichtstralen ongehinderd door.

Oorzaken

In veel gevallen zijn vlekken of mouches onschuldig. Boven de 50 jaar verandert de structuur van het glasvocht. De vezels in het glasvocht worden minder elastisch en worden soms zichtbaar. Het glasvocht kan wat gaan klonteren.

Met het ouder worden, krijgt vrijwel iedereen met dit soort vertroebelingen te maken. Meestal beïnvloeden ze het zicht niet. (Al kijkt het misschien minder prettig.)

De vlekken kunnen ook worden veroorzaakt door onder meer een glasvochtloslating, netvliesloslating, diabetes of een inwendige oogonsteking.

Flitsen

Een plotseling ontstaan van vlekjes kan gepaard gaan met het optreden van lichtflitsen. Deze flitsen worden vaak omschreven als: “Net of een TL-lamp aan- en uitgaat”, of als: “bliksemen”.

Oorzaken

De combinatie van vlekken en flitsen wijst meestal op een vrij plotseling krimpen van het glasvocht. Dit wordt ook wel glasvochtloslating genoemd, omdat de krimpende glasvocht-gelei zichzelf hierbij lostrekt van het netvlies waar hij daarvoor nog tegenaan lag. Ook glasvochtloslating is een proces dat bij het normale ouder worden hoort. Het treedt dan ook bij heel veel mensen op, vaak op wat oudere leeftijd. Meestal is dit onschuldig, maar soms kan dit het begin van een netvliesprobleem zijn.

Het zien van lichtflitsen duidt op prikkeling van het netvlies. Het lijkt net of een lamp aan en uit flitst. Deze prikkeling wordt vaak veroorzaakt doordat het glasvocht aan het netvlies trekt. Als de lichtflitsen aanhouden en gepaard gaan met veel zwarte vlekken, is een onderzoek nodig. Deze symptomen kunnen duiden op een scheurtje in het netvlies of een beginnende netvliesloslating. De lichtflitsen bij een beginnende netvliesloslating zitten altijd aan de zijkant van het gezichtsveld en nemen niet toe of af. Lichtflitsen, die zich als gekartelde lijnen vanuit het centrum uitbreiden, komen waarschijnlijk door migraine. Zeker wanneer u daarna hoofdpijn krijgt. De flitsen ziet u meestal in beide ogen tegelijk.

Risico’s van glasvochtloslating

Wanneer het glasvocht krimpt en zich lostrekt van het netvlies kan er in klein aantal gevallen een scheurtje in het netvlies getrokken worden. Zo’n scheurtje in het netvlies kan in weer een klein deel van de gevallen het begin zijn van een netvliesloslating, een ernstige aandoening van het oog die het zicht bedreigt. Bij het ontstaan van een scheurtje in het netvlies kan soms ook een bloeding in het glasvocht ontstaan, die klachten kan geven zoals hiervoor beschreven.
Hoewel de kans op netvliesproblemen in het algemeen niet heel groot is bij een glasvochtloslating, is het advies wel degelijk dat mensen met plotseling ontstane (of verergerende) klachten van vlekken en flitsen zich binnen 24 uur oogheelkundig laten onderzoeken. Neem hiervoor contact op met de huis- of oogarts.

Behandeling vlekken en flitsen

Bij klachten van vlekjes en/of flitsen is het dus allereerst belangrijk vast te stellen wat de oorzaak is. Bij een oogontsteking (uveitis) is meestal behandeling met medicijnen (oogdruppels) noodzakelijk. Bij glasvochtbloeding door suikerziekte is vaak een uitgebreide laserbehandeling van het netvlies nodig.
Bij een glasvochtloslating zonder afwijkingen in het netvlies is er géén behandeling nodig. De ruimte tussen het gekrompen glasvocht en het netvlies wordt van zelf opgevuld door ander vocht. Wanneer er echter een scheurtje in het netvlies is ontstaan is meestal een laserbehandeling nodig, waarmee rondom het scheurtje “puntlasjes” gemaakt worden. Hiermee wordt het netvlies aan de onderlaag vastgezet, om zo een netvliesloslating te voorkomen.

Vlekken en flitsen | glasvochtloslating

Naar de oogarts?

Neem alstublieft (direct) contact met ons op als:

  • u plotseling veel (meer) vlekken ziet

  • u tegelijkertijd vlekken en flitsen ziet

  • uw oog rood en/of pijnlijk is
  • u zich zorgen maakt