Voor de staaroperatie
De staaroperatie
Na de staaroperatie
Druppelen na de operatie

Tijdens een staaroperatie verwijdert de oogarts uw troebele ooglens. Daarvoor in de plaats komt een heldere implantlens. Oogkliniek Heuvelrug biedt de keus uit vier typen:

  1. Een standaard implantlens;
  2. Een torische implantlens;
  3. Een multifocale implantlens;
  4. Een implantlens met uitgebreid zichtbereik.

Standaard implantlens

De standaard implantlens is een monofocale lens. Deze lens heeft één sterkte en dus één brandpunt. Dat betekent dat u óf veraf, óf dichtbij scherp ziet. Op de andere afstanden is uw zicht minder scherp. Deze lens corrigeert geen cilinderafwijkingen.

Als u het geen probleem vindt om na uw staaroperatie een bril te dragen, dan ligt de keuze voor een standaard implantlens voor de hand. Met deze lens kunnen zich na de staaroperatie de volgende situaties voordoen:

  • U ziet veraf scherp zonder bril, maar heeft voor het lezen een leesbril nodig.
  • U kunt lezen zonder bril, maar heeft voor veraf een bril nodig.
  • U heeft een bril nodig voor veraf en dichtbij.

Torische implantlens

Een torische implantlens corrigeert cilinderafwijkingen. Dit is een uitkomst voor mensen die gewend zijn een bril of contactlenzen met hoge cilinders te dragen.

De torische implantlens is eveneens een monofocale lens. Daarmee ziet u óf veraf, óf dichtbij scherp. Deze lens is geschikt voor mensen met een cilinderafwijking van meer dan 1,50 dioptrie.

Na een staaroperatie met een torische implantlens kunnen zich de volgende situaties voordoen:

  • U ziet veraf scherp zonder bril, maar heeft voor het lezen een leesbril nodig. Deze leesbril heeft geen of minimale cilinders.
  • U kunt lezen zonder bril, maar heeft voor veraf een bril nodig. Deze vertebril heeft geen of minimale cilinders.

Multifocale implantlens

In een multifocale implantlens is een leesgedeelte verwerkt. Dat maakt het mogelijk om zowel veraf als dichtbij zonder bril scherp te zien. De tussenafstand (circa 75 tot 200 centimeter) wordt niet gecorrigeerd. Dat gedeelte ziet u dus minder scherp. Om die reden valt een dergelijke lens wel eens tegen. Oogkliniek Heuvelrug is dan ook terughoudend in het aanbieden ervan.

Van de multifocale implantlens bestaat ook een torische variant voor mensen met een cilinderafwijking.

Implantlens met uitgebreid zichtbereik (Symfony®)

Deze lens corrigeert de verte en de tussenafstand. De computer kunt u meestal ook nog scherp zien. Deze Symfony®-lenzen worden in het algemeen beter geaccepteerd dan multifocale implantlenzen. Voor dichtbij (circa 45 cm) heeft u wellicht een leesbril met lichte sterkte (rond +1.00 ) nodig om een lange periode comfortabel te lezen. De verte en tussenafstand zijn in de regel het meest comfortabel met een Symfony ® implantlens.

Ook van deze lens bestaat een torische variant voor mensen met een cilinderafwijking.

Welke implantlens is het meest geschikt voor u?

Bij de meeste mensen implanteren we een standaardlens. Uw zorgverzekeraar vergoedt deze lens volledig.

Wilt u echter minder afhankelijk zijn van een bril of contactlenzen, dan zijn torische of multifocale implantlenzen een optie. Deze implantlenzen worden voor u op maat gemaakt.

Om te beoordelen of uw ogen geschikt zijn voor een torische of multifocale implantlens, is uitgebreid aanvullend onderzoek nodig. Dit onderzoek bestaat uit een biometrie (lensmeting) en een corneatopografie (een driedimensionale scan van uw hoornvlies). Ook bespreken we uw wensen en verwachtingen. Aan de hand van alle gegevens bepalen we vervolgens welke implantlens voor u het meest geschikt is.

Voor een multifocale implantlens komt niet iedereen in aanmerking. Sommige mensen ervaren halo’s (kringen om lichtbronnen) of zien minder contrast met deze lens. Of ze vinden het beeld niet scherp genoeg. Daarom testen we vooraf nauwgezet of u deze lenzen voor u een optie zijn.

Prijzen

In Nederland is een staaroperatie opgenomen in de basisverzekering. Uw zorgverzekeraar betaalt de ingreep, inclusief de implantatie van een standaard implantlens. Voor de torische en multifocale implantlenzen geldt een meerprijs.

Type lens   Meerprijs per oog  
Standaard implantlens 0
Torische implantlens 890
Multifocale implantlens 1.250
Multifocale, torische implantlens 1.750

Deze meerprijs komt in principe voor uw eigen rekening. Als u aanvullend bent verzekerd, kan het zijn dat uw zorgverzekeraar een gedeelte van de meerprijs vergoedt. Informeer alstublieft bij uw verzekering of u daarvoor in aanmerking komt.