Voor de staaroperatie
Na de staaroperatie
Druppelen na de operatie
Speciale lenzen

Komt u binnenkort voor een staaroperatie naar Oogkliniek Heuvelrug? We vertellen u graag wat daar allemaal bij komt kijken.

Ontvangst

De operatie vindt plaats in onze vestiging in Zeist. U kunt zich melden bij de receptie op de begane grond. Inclusief voorbereiding en nazorg bent u ongeveer 1,5 uur in de kliniek aanwezig. De operatie zelf duurt ongeveer 20 minuten.

Voorbereiding

Als we u naar het operatieafdeling begeleiden, krijgt u een beschermende jas, muts en overschoenen aan. Ook vragen we u uw handen te ontsmetten. Vervolgens neemt u plaats in de voorbereidingsruimte (druppelkamer). Hier verblijft u minimaal 45 minuten.

De operatieassistente dient u druppels toe om uw oog te verdoven en de pupil wijd te maken.

De ingreep

In de operatiekamer neemt u plaats op de operatiestoel. We fixeren uw hoofd enigszins, zodat u zo min mogelijk beweegt tijdens de behandeling. De oogarts geeft u nog wat extra verdoving (met druppels). Daarna dekken we uw gezicht af met een steriel doek waarin zich een uitsparing bevindt voor het oog. Een klein ooglidspreidertje houdt het oog open.

Door een minimale opening in het oog, onder het bovenooglid, vergruist een instrumentje uw troebele lens en zuigt het gruis op. Dit maakt een zuigend geluid en kan een beetje koud aanvoelen. Ook kan er wat water langs uw gezicht lopen.

Vervolgens plaatst de oogarts het nieuwe kunstlensje in het oog. Dit geeft een kortdurend, drukkend gevoel op het oog. Tijdens de operatie merkt u dat de oogarts bezig is, maar u voelt geen pijn. Als het toch gevoelig blijkt, kunt u dit met de arts bespreken. Zodat we de pijn alsnog kunnen verhelpen.

Na de operatie krijgt u antibiotische en ontstekingsremmende zalf in uw oog. Deze zalf lost vanzelf op.

Bijkomkamer

Een operatieassistente begeleidt u naar de bijkomkamer. Daar krijgt u iets te eten en drinken. Hier bespreken we met u de zaken die na de operatie van belang zijn (zie ook het hoofdstuk Na de operatie).

Naar huis

Als alles goed met u gaat, mag u snel na de operatie naar huis. Uw oog is dan niet afgeplakt met een oogverband. Omdat uw pupil nog flink wijd is na de operatie, adviseren we u een zonnebril te dragen tijdens de terugreis.