Voor de staaroperatie
De staaroperatie
Na de staaroperatie
Druppelen na uw operatie

Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, neemt de helderheid van deze lens af. Daardoor lijken dingen waziger en grauwer van kleur. Deze vertroebeling van de ooglens heet staar of cataract. De meest voorkomende vorm is ouderdomsstaar. Dit is een normaal proces, net als het krijgen van rimpels.

Symptomen van staar

Iedereen die ouder wordt, krijgt met staar te maken. Maar niet iedereen heeft er echt last van. Als de lens (te) troebel wordt, kunt u onderstaande klachten krijgen:

  • Wazig zien
  • Dubbelzien met één oog
  • Kleuren worden doffer
  • Last van schitteringen
  • Brillenglazen worden in korte tijd steeds sterker

Het onderzoek

Met een spleetlamp (oogmicroscoop) beoordelen we of er bij u sprake is van staar en in welke mate. Deze lamp geeft een smalle bundel licht, waarmee we het voorste deel van het oog bekijken (waar uw ooglens zich bevindt).

De staaroperatie

Een staaroperatie kan het gezichtsvermogen vrijwel volledig herstellen. De oogarts haalt de troebele lens uit het oog en vervangt deze door een kunstlens. Deze korte behandeling is pijnloos en vindt plaats onder druppelverdoving. Na de ingreep komt u rustig bij met een kopje koffie en krijgt u uitleg over het medicijngebruik. Vrij snel na de operatie kunt u weer alles doen. Er wordt altijd één oog per keer geopereerd. Meer weten? Lees dan onze staarbrochure.

Wanneer opereren?

Staar gaat niet vanzelf weg. Een operatie is echter alleen nodig als de vertroebeling klachten geeft. Met de behandeld arts bespreekt u uw wensen en mogelijkheden. Vervolgens krijgt u een lensmeting (biometrie). Aan de hand daarvan bepalen we de sterkte van uw kunstlenzen.

Na dit onderzoek volgt een intakegesprek met de doktersassistent. Samen neemt u het verloop van de operatie, uw gezondheid en het medicijngebruik door. U krijgt alle informatie mee naar huis, zodat u alles nog een keer op uw gemak kunt doorlezen.

Kunstlenzen

Bij een staaroperatie kunt u uit verschillende kunstlenzen kiezen. Meestal implanteren we een lens waarmee u in de verte scherp ziet. Een leesbril is dan in elk geval nodig. Als u ervoor kiest juist dichtbij scherp te kunnen zien, heeft u een bril voor de verte nodig. Elke lens heeft zijn eigen bijzondere eigenschappen. Echter, niet elk oog komt voor elk type lens in aanmerking.

Bij de meeste mensen implanteren we een standaardlens. Deze wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar. Wilt u echter minder afhankelijk zijn van een bril of contactlenzen, dan zijn torische of multifocale implantlenzen een optie. Deze speciale lenzen worden voor u op maat gemaakt.

Video

Benieuwd hoe zo’n staaroperatie in z’n werk gaat? In bijgaande video legt oogarts Nico Trap stap voor stap uit hoe de troebele ooglens wordt vergruisd, verwijderd en vervangen.

Video staaroperatie

Drs. Stefan Coppens
Drs. Stefan Coppens
Drs. Nico Trap
Drs. Nico Trap
Drs. An-Katrien de Brauwer
Drs. An-Katrien de Brauwer
Drs. Britt Geerkens
Drs. Britt Geerkens
Drs. Kim Boom
Drs. Kim Boom