Bij Oogkliniek Heuvelrug kunt u voor vrijwel alle oogziekten terecht. Een aantal vindt u uitgebreider beschreven op onze website, zoals staar, glaucoom en maculadegeneratie. Maar uiteraard doen we veel meer. Op deze pagina treft u een korte uitleg over:

  • Chalazion (talgklier-zwelling)
  • Pinguecula (slijmvlieszwelling)

Chalazion

Een chalazion is een pijnlijke zwelling, net boven of onder de rand van het ooglid. De oorzaak is een verstopping in de uitvoergang van de talgklier. De talg hoopt zich vervolgens op in de talgklier en veroorzaakt een bultje of rood ooglid.
Het hele ooglid kan in korte tijd rood worden en opzwellen. Soms is deze zwelling beter te voelen dan te zien. De oogarts kan een chalazion voor u weghalen.

Pinguecula

Dit is een lichtgele zwelling in het slijmvlies van het oog, vaak aan de neuszijde, veroorzaakt door een opeenhoping van eiwitten. Het is een goedaardige verandering van het slijmvlies.
Een behandeling is niet nodig, behalve wanneer er sprake is van ontsteking. Uitsnijden maak het meestal lelijker. In geval van een ontsteking krijgt u antibiotische druppels voorgeschreven.