Veel mensen hebben in meer of mindere mate last van droge ogen. Het is een onschuldig verschijnsel dat vaak goed te verhelpen. Een bezoek aan de oogarts is meestal niet nodig.

Wat zijn droge ogen?

Op het oog rust een laagje traanvocht. Dit traanvocht bevochtigt het oog en beschermt het tegen vuil en micro-organismen. Elke keer als u knippert, wordt een dun laagje traanvocht gelijkmatig over het oog verdeeld. Een oog is droog als er te weinig traanvocht is. Of als het traanvocht van slechte kwaliteit is.

Klachten bij droge ogen

De klachten kunnen uiteen lopen:

 • branderig gevoel
 • stekend gevoel
 • zanderig of korrelig gevoel
 • jeuk
 • vermoeide ogen
 • overgevoeligheid voor licht
 • wisselende gezichtsscherpte
 • moeite met lezen of computerwerk
 • problemen met het dragen van contactlenzen
 • overmatig tranen

Als reactie op de droogte gaat de traanklier extra tranen produceren, reflextranen genaamd. De kwaliteit van reflextranen is echter slecht, waardoor deze niet helpen het oog beter te bevochtigen. De klachten verergeren vaak door externe factoren zoals rook of airconditioning.

Behandeling

Kunsttranen

Er zijn verschillende oogdruppels op de markt om het traanvocht aan te vullen, de zogenaamde kunsttranen. Deze kunt u gedurende de dag gebruiken, zo vaak als nodig. Daarnaast kan het prettig zijn om voor het slapen gaan een ooggel te gebruiken, zodat de ogen gedurende de nacht goed gesmeerd blijven.

Visoliecapsules

Het is raadzaam om tweemaal daags een visoliecapsule in te nemen om de kwaliteit van het traanvocht te verbeteren.

Water

Het is belangrijk om voldoende water binnen te krijgen. Probeer dagelijks anderhalve liter water te drinken. Dit verbetert de vochthuishouding van het oog.

Omgevingsfactoren

Als externe factoren de klachten verergeren dan is het verstandig om deze te vermijden of aan te passen. De volgende tips kunnen u hierbij helpen:

 • Vermijd rokerige ruimtes, airconditioning, ventilators, blowers en contactlenzen.
 • Verbeter de luchtvochtigheid in huis, bijvoorbeeld door middel van waterbakken aan de verwarming of een luchtbevochtiger .
 • Knipper frequent. Bij te weinig of onvolledig knipperen (zoals bij lezen, computeren en televisiekijken het geval is) wordt het traanvocht niet gelijkmatig over het oog verdeeld.
 • Mocht u buiten veel last hebben van geïrriteerde en tranende ogen, bijvoorbeeld tijdens het fietsen, dan kunt u een beschermende bril dragen om uitdroging van de ogen te verkomen.

Punctum plugs

Traanvocht wordt afgevoerd via het traanwegsysteem, gelegen in de binnenste ooghoek. Voor mensen met ernstig droge ogen kan het zinvol zijn om het traanbuisje af te sluiten met een siliconen plugje (punctum plug). Hierdoor blijft er meer traanvocht achter in het oog en wordt het traanvocht langer vastgehouden.

Meiboomklierdisfunctie

In de ooglidrand zitten de uitgangen van de kliertjes van Meiboom. Deze kliertjes produceren een vetachtige substantie. Deze vetten vormen een onderdeel van het traanvocht en voorkomen dat het traanvocht snel verdampt. De kliertjes van Meiboom spelen daarmee een belangrijke rol in de kwaliteit van het traanvocht.

Wanneer deze kliertjes teveel of te weinig vetten produceren, of verstopt zijn, dan spreekt men van meiboomklierdisfunctie. Hierdoor vermindert de kwaliteit van het traanvocht, met droge ogen als gevolg.

De behandeling is gericht op het verbeteren van de functie van de kliertjes van Meiboom. Dit wordt bereikt door de kliertjes beter doorgankelijk te maken. De behandeling bestaat uit de volgende stappen:

1. Warmtekompres

Maak een schone washand nat met heet water en leg deze gedurende vijf minuten op de ogen. Hierdoor wordt de inhoud van de kliertjes zacht.

2. Masseren

Masseer met de vingertop van de wijsvinger het onder- en bovenooglid. Maak een rollende beweging in de richting van de wimperrand. Zo maakt u de kliertjes leeg.

3. Poetsen

Leg een blephaclean-doekje op de oogleden en laat dit even inwerken. Poets vervolgens met dit doekje langs de ooglidrand van het onder- en bovenooglid. Hierdoor wordt overtollig vet verwijderd.

De eerste vier weken doet u dit twee keer per dag, daarna mag u het afbouwen naar één keer per dag, afhankelijk van hoe het gaat. Meiboomklierdisfunctie is vaak chronisch en kan hardnekkig zijn. Daarom is het verstandig om de behandeling dagelijks vol te houden, ook als de ogen rustiger aanvoelen. Als u staakt met de behandeling is de kans groot dat de klachten terugkomen.

Blepharitis

Droge ogen kunnen het gevolg zijn van blepharitis. Voor informatie over blepharitis wordt u verwezen naar de blepharitisfolder.

droge ogen